Smart homes, hoe ver kan men gaan? De toekomst van het huishouden. - Oddessey Solutions

Smart homes, hoe ver kan men gaan? De toekomst van het huishouden.

Wat is een een smart home?

Het begrip ‘smart home’ is breed. Er zijn talloze mogelijkheden om een smart home in te richten. De een gaat all-in, waar de ander zich vertrouwd op de basis oplossingen als ‘slimme’ verlichting. Prima! Maar wat is een smart home precies? En hoe gaat het onze levens de komende decennia beïnvloeden? 

In de basis is een smart home een huis dat beschikt over apparaten welke behoren tot de internet of things (IoT) categorie. In het kort doelt men met het begrip IoT op alle apparaten die van sensoren en/of software zijn voorzien en de mogelijkheid hebben data te delen, via internet, met andere apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ‘slimme’ thermostaat van Nest. Deze deelt data over de temperatuur in je huis met jouw telefoon. Een huis vol ‘slimme’ IoT apparaten maakt het huis nog niet per se slim. Wanneer je deze apparaten op een (voor jou) logische manier met elkaar laat samenwerken en op elkaar laat reageren kun je spreken van een smart home.

Toepassingen

De vraag is alleen hoe ver men wil gaan en hoeveel men bereid is uit te geven als het op automatisering van hun huis aankomt. Slimme lampen ophangen kan prijzig zijn, maar aan de andere kant kun je vervolgens jouw lampen met je telefoon bedienen. Zo hoef je nooit meer een lichtknop aan te raken. Wil je nog verder gaan met de lampen? Dan kun je bijvoorbeeld Siri (Apple) of Google Assistant (Google) leren om te reageren op jouw verzoeken. Als je dan bijvoorbeeld zegt: “Hey Siri, zet de lampen in de woonkamer aan” dan begrijpt Siri dit op, en voert ze het uit. Of voeg een bewegingssensor toe om automatisch het licht aan te laten springen in de gang wanneer het donker is.

Een ander voorbeeld komt uit mijn eigen woonkamer. Ik heb ingesteld dat wanneer ik “Hey Siri, ik wil een film kijken.” zeg, mijn tv aanspringt. Siri vraagt mij vervolgens met welke dienst (Netflix, Videoland enz.) ik de film wil kijken. Deze dienst wordt dan opgestart, en dan krijg ik de vraag of de lampen naar een bioscoop achtige setting aangepast moeten worden. Een ‘ja’ is genoeg om mijn woonkamer te veranderen in zaal 1 van Pathé. Tot slot wenst Siri me ook nog eens “Veel plezier”!

Dit zijn natuurlijk leuke en handige toepassingen, maar een smart home kan ook geld besparende oplossingen bieden. Zo is het mogelijk, in combinatie met de locatievoorzieningen van je telefoon, de thermostaat in je huis automatisch lager te zetten wanneer je weggaat of juist aan te zetten wanneer je bijna thuis bent.

Hoe toegankelijk zijn smart home toepassingen?

Leuk, zo’n smart home, maar hoe toegankelijk is de apparatuur? Is het voor een leek of iemand zonder technische kennis te realiseren? Dit is niet alleen afhankelijk van hoe veel moeite je er zelf in wil steken, maar ook hoe ver je wil gaan met het automatiseren van je huis.

Uit een onderzoek van Multiscope (2020) blijkt dat inmiddels ongeveer 3,3 miljoen huishoudens (42%) voor 2,5 miljard euro aan smart home apparatuur in huis hebben. De meest gekochte artikelen zijn slimme verlichting en slimme speakers.

Het aanbrengen van bijvoorbeeld Philips Hue verlichting is vrij eenvoudig. Je verwisselt het peertje en de Philips Hue app doet de rest. Een slimme speaker toevoegen aan je smart home is ook relatief eenvoudig. De uitdaging zit hem echter in het dingen ‘leren’ van de speaker zodat het bijvoorbeeld je zonwering automatisch omlaag doet wanneer jij dit vraagt.

Mensen die meer verwachten van hun smart home en bijvoorbeeld apparatuur willen koppelen aan andere slimme apparaten zonder dat de fabrikant daar een handige app voor heeft gemaakt, zullen zelf wat meer onderzoek moeten doen. Het is een goed begin om te starten met wat ‘simpele’ verlichting. Maak vervolgens een plan met wat je nog meer graag zou willen automatiseren en wat daar voor nodig zou zijn. Tijdens het maken van dit plan is het belangrijk rekening te houden met welke app je wilt gaan gebruiken om je apparaten in te stellen en te bedienen, dit zijn bijvoorbeeld Google Assistant of HomeKit. Zo zijn bijvoorbeeld de Ring deurbel en de Nest apparaten van Google niet heel eenvoudig binnen HomeKit te gebruiken. Hiervoor zul je wat meer moeten doen en dat maakt het net wat lastiger, maar niet onmogelijk! 

Oddessey Solutions kan jouw partner zijn in het realiseren van slimme producten of diensten. Zo hebben wij gewerkt aan het slimme systeem van ZENS. Dit systeem herkent wie je bent, en past het bureau, de verlichting en de verwarming aan jouw wensen aan. Wil je jouw product of dienst ook slimmer maken? Wij denken graag met je mee, neem gerust eens contact op zodat we kunnen sparren!