Outsourcing: doen of niet doen? - Oddessey Solutions

Outsourcing: doen of niet doen?

Zelf heb ik ooit de stap gewaagd, puur door chronisch capaciteit te kort. In 2002 besloot ik namelijk naast sms- en webapplicaties, ook native apps te gaan ontwikkelen. Je bent dan al snel enkele developers kwijt aan 1 project en als je dan meerdere projecten tegelijk hebt lopen, tja, dan heb je dus een voortdurend en schrijnend tekort aan goede developers, want je vindt ze niet even op straat.

Via mijn netwerk ben ik in Minsk terecht gekomen waar ik een samenwerking ben aangegaan met een bedrijf waarvan de eigenaar uit Nederland kwam, Tilburg om precies te zijn. Kat in het bakkie zou je denken, een Nederlander in Minsk aan het roer, dat moet goedkomen!

Extreme hoge begrotingen

We zaten nog maar net in de achtbaan die outsourcing heet of we liepen al tegen de eerste hindernissen aan. Voor alles wat ontwikkeld moest worden, maakte wij een begroting en lieten dan Minsk een begroting maken. Wat direct opviel is dat zij maar liefst 4 tot 6x hoger zaten in hun begroting dan wij. Vreemd. Met heel veel onderbouwing kregen we de uren omlaag dankzij onze eigen gedegen developers.  Desondanks waren de uren alsnog veel te hoog, maar ja, we hadden geen andere keuze, tenzij we onze klant nee wilde verkopen.

Onduidelijke communicatie

Een ander obstakel waar we telkens tegenaan liepen, is de onduidelijke communicatie. Er zat een projectmanager tussen ons en hun programmeurs. Simpelweg zodat hij de vertaling kon maken naar zijn developers, maar ook dat verliep totaal niet naar wens. Communicatie bleef onduidelijk, afspraken werden niet nagekomen en het kostte ons alleen maar meer en meer tijd en geld.  Ook hun projectmanager moest betaald worden natuurlijk.

50 tinten grijs

Eenmaal in de achtbaan gestapt, kun je er vrijwel niet meer onderuit. Ondanks dat we bezoeken hebben gebracht bij het bedrijf, mocht het allemaal niet baten. Ook al maakten we nieuwe afspraken met de Nederlandse eigenaar, eenmaal terug in Nederland, werden de zojuist gemaakte afspraken opnieuw niet nagekomen. Toen besloten we om toch maar direct de stekker uit de samenwerking te trekken en ons verlies te nemen. Een zeer pijnlijke leerschool, maar we hebben er wel van geleerd. Dat maakt het verlies, 6 ribben uit je lijf, 10 jaar minder lang leven door alle stress en 50 tinten grijze haren erbij, ietsje dragelijker.

Door de jaren heen ben ik met grote regelmaat bedrijven tegengekomen die de hel van outsourcing ervaren hebben. Je hoort vrijwel altijd dezelfde ervaringen, ik heb er zelfs een bedrijf door failliet zien gaan!

Hoe outsourcen wel kan

In 2014 zijn wij gaan outsourcen, we moesten wel. Wilden we de vraag van de markt aan kunnen en als techbedrijf kunnen blijven groeien. Er is daarom jaren geïnvesteerd in het opbouwen van een netwerk in Minsk, hebben ons verdiept in de cultuur en na 2 jaar investeren in veel tijd en geld is het ons gelukt om een verlengstuk van Oddessey Solutions in Minsk te realiseren. We hebben een goede partner en een bulk aan professionals met diverse technische skills. We hebben het overleefd!

Outsourcen lijkt op het eerste gezicht zeer aantrekkelijk en als je eenmaal die achtbaan bent ingestapt is er eigenlijk geen ontsnappen meer aan. Het is cruciaal, een pré, om gedegen developers en projectmanagers in huis te hebben die jou hierin bijstaan. Hoe controleer je anders of het aantal berekende uren voor je gewenste technische oplossing reëel zijn? Hoe weet je dat de technische kwaliteit die ze leveren optimaal is? Is jouw platform 100% schaalbaar en sustainable? Hoe gedraagt het platform bij 1000, 20.000 of 1 miljoen gebruikers? Ook hierbij hebben we meegemaakt dat partijen tonnen investeren in hun marketing en hun technische oplossing hierin niet mee kon groeien. Je geld verdampt.

Wanneer dan wel gaan outsourcen?

Outsourcen is alleen ideaal als je:

  • In Nederland een chronisch tekort hebt aan technische developers
  • Structureel wilt blijven ontwikkelen om aan de vraag van de markt te voldoen
  • Schaalbaar wilt zijn en blijven
  • Ervaren developers en projectmanagers in huis hebt
  • Een lange adem en een diepe portemonnee hebt.

Voldoe je aan deze eisen, dan biedt outsourcen zeker kansen! Echter, als je het doet vanwege de aantrekkelijke lijkende lage development kosten, laat die droom dan maar weer snel varen, want outsourcen is alles behalve goedkoop. Zoek daarom liever een goede partner en vaar mee op hun kennis en expertise.

Wil je schaalbaar zijn en meer weten over outsourcen? Neem dan contact op met Clifford Francis, founder en business developer Oddessey Solutions