Native app, hybride app en alternatieven - Oddessey Solutions

Native app, hybride app en alternatieven

Lange tijd was er voor ondernemers die mobiele gebruikers willen bereiken de keus tussen een mobiele website en een native app. Omdat web-technieken steeds uitgebreider worden is het tegenwoordig goed mogelijk om een webapplicatie te bouwen die niet onderdoet voor de meeste native apps. Echter zijn er ook een heleboel tussenoplossingen waar niet iedereen meteen aan denkt. In deze blog zet ik kort uiteen waar je dan allemaal aan kan denken.

Wat is een native app?

Een app is een applicatie die op een mobiele telefoon geïnstalleerd kan worden. Voorbeelden zijn Whatsapp, Google Maps en Tikkie. De meeste zijn native, wat betekent dat ze platform afhankelijk ontwikkeld worden. Er is dus geen overlap tussen de iOS en Android app, wat de ontwikkeling relatief duur maakt. Er worden ook steeds meer cross-platform tools ontwikkeld waarbij een code-basis zowel op iOS als Android ingezet kan worden, wat veel ontwikkeltijd scheelt.

Native app vs. hybride app

Het bouwen van een native app heeft veel voordelen, vooral als het gaat om snelheid, gebruik van toestelfuncties zoals Bluetooth en het feit dat eenmaal gedownload de app offline beschikbaar is. Echter kunnen veel apps die voorheen als native gebouwd werden, tegenwoordig ook gebouwd worden met web technieken, bijvoorbeeld een hybride app. Met als voordeel, dat een hybride app niet apart voor iOS en Android ontwikkeld hoeft te worden, en dus goedkoper in de ontwikkeling is. Wel kan de app in de Play Store en App Store gezet worden.

Native app vs. PWA apps

De laatste tijd zie je echter dat steeds meer mobiele gebruikers minder snel geneigd zijn om een app te downloaden. Zeker als ze een eerste indruk willen krijgen van een product is de stap om de app te downloaden groter geworden. Een progressive web app (PWA) omzeilt de app store en voelt als een gewone website, die je via de browser opent. Het verschil is dat verschillende functies die voorheen alleen voor native apps beschikbaar waren wel gebruikt kunnen worden. Denk dan aan offline gebruik, push notificaties, camera gebruik en snelle paginawisselingen zonder laadtijden. PWA’s maken gebruik van nieuwe functies in de browser die nog volop verder ontwikkeld worden, vooral Google is hier veel mee bezig.

Voor -en nadelen diverse app technieken

Techniek Voordelen Nadelen
Native app – Snel
– Alle hardware mogelijkheden
– Beschikbaar in stores
– Hoogste kwaliteit
– Ontwikkelkosten €€€
– Veel expertise nodig
– App download nodig
– Lage update snelheid
Native Cross Platform app – Ontwikkelkosten €€
– Snel
– Beschikbaar in stores
– Minder ontwikkelkosten
– Niet alle native mogelijkheden beschikbaar
– Specialistische expertise nodig
– App download nodig
– Lage update snelheid
Hybride web app – Ontwikkelkosten €
– Beschikbaar in stores
– Minder specialistisch werk
– App download nodig
– Niet alle native mogelijkheden beschikbaar
– Lage update snelheid
Progressive web app (PWA) – Lagere ontwikkelkosten €€
– Geen installatie, via browser
– Steeds meer functionaliteiten mogelijk (offline, push berichten, enz.)
– Specialistische expertise nodig
– Niet alle hardware mogelijkheden
Conventionele website – Ontwikkelkosten €
– Geen installatie, via browser
– Minder specialistisch werk
– Weinig tot geen hardware mogelijkheden

Welke app techniek moet ik kiezen?

Zo heeft elke techniek zijn voor- en nadelen. Maar wat is nu de beste oplossing? Dat hangt onder andere af van de functie van de applicatie, wat de doelstellingen zijn, hoe de doelgroep het beste bereikt kan worden en wat het beschikbare budget is. Kortom, dit verschilt dus per concept. Wij adviseren onze klanten om lean & mean te beginnen. Door te starten met een MVP, bijvoorbeeld met een website waarin een aantal PWA technieken zijn verwerkt. Als in een later stadium het concept zich heeft bewezen en gebruikers positief zijn, kan alsnog een native app ontwikkeld worden.

Mocht je opmerkingen of vragen hebben, laat gerust een bericht achter via onze website en dan neem ik contact met je op!