Waarom wij een MVP ontwikkelden voor Nunner Logistics
Als softwarebedrijf hebben we veel te maken met innovatie. We maken vernieuwende maatwerk applicaties voor onze klanten die vanaf scratch ontwikkeld worden en dat brengt soms onzekerheden met zich mee. Vooraf is namelijk nog niet bekend hoe de app wordt ervaren door de eindgebruiker en waar eventuele knelpunten zitten. Ook technische vernieuwingen kunnen anders uitpakken dan gewenst, bijvoorbeeld omdat het meer tijd kost dan verwacht om de applicatie stabiel te krijgen voor elke eindgebruiker.
Het resultaat is dat de applicatie na oplevering aangepast wordt. Om de techniek stabiel te krijgen, of om op basis van gebruikersfeedback een verbeterde versie te maken. Maar de investering is dan al gedaan, en het aanpassen vraagt om een extra investering die niet is ingecalculeerd.
Testen van het concept
Wat je eigenlijk wil, is de lessen eerder in het proces leren. Niet als de hele applicatie al gebouwd is, maar voordat de grootste investeringen zijn gedaan. Zodat je heel goed weet wat de valkuilen zijn en de mogelijkheid hebt om het concept direct bij te sturen waar nodig. Dit is mogelijk door te starten met een Minimum Viable Product (MVP). Oftewel, alleen ontwikkelen wat minimaal nodig is (de basisfactoren) en dat uitrollen naar de eindgebruiker. Dat betekent dat alleen de primaire functionaliteiten erin zitten waarmee getest kan worden bij de doelgroep. Dat kan op technisch vlak zijn, werkt de bedachte oplossing ook in de praktijk? Anderzijds kan het concept getoetst worden, voorziet de applicatie in de behoefte van de gebruiker?
Meten is weten
Om de juiste conclusie te kunnen trekken moeten de resultaten zichtbaar worden gemaakt. Bijvoorbeeld door in contact te komen met de doelgroep door middel van een enquĂȘte of persoonlijk contact. Een andere mogelijkheid is door anonieme gebruikersdata te verzamelen waarmee statistieken gegeneerd worden, denk aan Google Analytics. Hiermee kunnen de juiste vervolgstappen gezet worden. Het is dan ook belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Om bij te kunnen sturen moet je weten wat er speelt.
De barcode scan app voor Nunner Logistics
Een goed voorbeeld is de ontwikkeling van de Scan app voor Nunner Logistics. Zij hadden een vraagstuk omtrent het real-time digitaal tracken van bezorgingen aan de deur. Samen met Nunner Logistics hebben we een aantal opties onder elkaar gezet en zijn we uiteindelijk bij een gebruiksvriendelijke app uitgekomen. Daarmee kan de chauffeur de barcode van de pakbon scannen met een paar simpele stappen. Deze wordt meteen in het backend systeem van Nunner gezet, zodat de afleverinformatie real-time is.
Andere implementatie
Door deze gebruiksvriendelijke app direct na oplevering te laten gebruiken door een aantal chauffeurs, heeft Nunner feedback kunnen ontvangen. De uitkomst was even verrassend als waardevol. We hadden het vooraf niet kunnen bedenken, maar het heeft de manier waarop Nunner naar deze oplossing keek veranderd. De MVP heeft Nunner het juiste inzicht gegeven om de app naar wens door te kunnen ontwikkelen en ook internationaal te kunnen vermarkten. Een mooi voorbeeld van een minimale investering met een groot resultaat.
Heb jij ook een vraagstuk op het gebied van ICT en wil je onderzoeken wat de mogelijkheden zijn? Wij denken graag met je mee! Zo kunnen we een MVP ontwikkelen die jou de antwoorden geeft waar je naar op zoek bent.