Mijn ervaringen als stagiair bij Oddessey Solutions - Oddessey Solutions

Mijn ervaringen als stagiair bij Oddessey Solutions

Mijn naam is Tommy den Reijer en ben op moment van schrijven bezig met mijn afstudeerstage bij Oddessey Solutions. Ik volg de opleiding Applicatie- en mediaontwikkelaar in Eindhoven. Je zult denken dat het makkelijk is om als programmeur een goed stagebedrijf te vinden. Al helemaal in Eindhoven waar diverse grote technische bedrijven gevestigd zijn. Toch was het lastiger dan ik voorheen had gedacht om een fijne stage te vinden. Maar het is mij gelukt en ik vertel je hier graag meer over.

Hoe ben ik bij Oddessey Solutions terecht gekomen?

Bijna iedere student krijgt er wel mee te maken, de afstudeerstage. Na twee jaar studeren was het ook mijn beurt, de eerste stap is het vinden van een geschikt stagebedrijf. Via school kon ik gekoppeld worden aan een bedrijf of ik kon zelf een stageplaats zoeken. Ik heb gekozen om zelf op pad te gaan om er zeker van te zijn dat ik bij een goed en leuk stagebedrijf terecht kom. Het zoeken van een goed en leuk stagebedrijf is lastiger dan dat ik had verwacht. Het aanbod van de bedrijven is groot genoeg maar om tussen al die bedrijven een bedrijf uit te zoeken waar je zes maanden fulltime wilt werken is lastig. Ik vind het belangrijk dat je tijdens je stageperiode ook veel leert. Naar mijn mening zijn er veel stagebedrijven die geen uitdagende opdrachten hebben. Dus na veel bedrijven uit mijn lijst gefilterd te hebben, bleven er maar een paar over en daarvan was Oddessey Solutions er één. Op de website van Oddessey Solutions zag ik dat ze aan een paar interessante cases hebben gewerkt en ze dezelfde ontwikkel technieken gebruiken als die ik op school geleerd heb. Ik besloot contact op te nemen en kreeg vervolgens snel reactie dat ik op gesprek mocht komen. Na het sollicitatiegesprek kreeg ik al snel te horen dat ik in september kon beginnen.

Mijn werkzaamheden

Na de zomervakantie was het zover, mijn eerste stage dag. Ik moet zeggen dat ik na een paar maanden vakantie wel zin had in mijn stageperiode. De eerste dag werd ik meteen goed ontvangen, ik werd aan iedereen voorgesteld en kreeg een rondleiding. Het voelde meteen goed aan en voelde me snel thuis. Voor school kreeg ik als afstudeeropdracht het maken en uitvoeren van een acceptatietest. De applicatie waar ik de test op kon uitvoeren is de Project Overview Tool (POT). POT is een applicatie waarmee je meer overzicht krijgt van de projecten die binnen een organisatie lopen en de betrokkenheid van de werknemers onderling verhoogt. POT was in eerste instantie ontwikkeld voor intern gebruik maar omdat meerdere organisaties aangaven de applicatie ook interessant te vinden, zijn we gaan kijken om het als product aan te bieden. Dit was daarom het perfecte moment om de acceptatietest te maken voor POT. De acceptatietest hield in dat ik alle functionaliteiten ging testen en kijken of het aansloot op de eisen van de product owner. Al de testresultaten heb ik geanalyseerd en waar nodig aangepast verricht aan de applicatie. Naast het maken en uitvoeren van de acceptatietest werkte ik ook mee aan de verdere ontwikkeling van POT. Mijn werkzaamheden zijn vooral het werken aan de back-end van de applicatie, maar wanneer nodig werkte ik ook mee aan de front-end. De dingen die ik op school geleerd heb sluiten goed aan op de werkzaamheden die ik tijdens mijn stageperiode heb uitgevoerd. Ondanks ik al voorkennis had van school en mijn vorige stage heb ik veel geleerd bij Oddessey Solutions.

Wat zegt mijn stagebegeleider?

“Bij Oddessey Solutions werken we graag met stagiaires. Zij werken aan verschillende projecten mee of voeren een eigen onderzoek uit. Deze kennis en ervaring kunnen we weer toepassen in diverse projecten, waar eenzelfde thema van toepassing is. We steken veel tijd in de begeleiding van de stage, omdat we er voor beide zoveel mogelijk uit willen halen in de (vrij korte) periode dat ze bij ons zijn. Daarmee waarborgen we een waardevolle stage voor zowel stagiair als bedrijf. We werken echt samen in het team, wat erin resulteert dat stagiaires zich enorm betrokken voelen bij ons. Veel stagiaires willen dan ook bij Oddessey Solutions blijven werken na hun afstudeerstage.” – John Hertogs

Slot

Wat ik tijdens mijn stageperiode geleerd heb kan ik goed gebruiken voor in de toekomst. In september start ik met mijn hbo-opleiding Informatica aan de Avans in ’s-Hertogenbosch. In de tussentijd wil ik mijn eigen bedrijf starten maar hoe ik dat precies wil aanpakken ga ik nog onderzoeken. Wat ik geleerd heb bij Oddessey Solutions kan ik in ieder geval goed gebruiken in de toekomst. Ik wil daarom iedereen van Oddessey Solutions bedanken voor de leerzame en leuke tijd. Ik raad iedere student die nog een stagebedrijf zoekt in de ICT aan om Oddessey Solutions in overweging te nemen. Het is een heel gezellig bedrijf met veel uitdagende projecten. Als je hulp nodig hebt kun je altijd terecht met je vragen dus je leert ook een hoop.