Oddessey Solutions en IT trends - Oddessey Solutions

Oddessey Solutions en IT trends

In een branche als de ICT, is het noodzakelijk dat je up to date blijft met de laatste trends. Zo kan een techniek die je een jaar geleden in gebruik genomen hebt alweer achterhaald zijn. Hoe zorg je er voor dat je bij blijft in de razendsnelle wereld van de ICT?

Hoe blijf je op de hoogte van de trends

De meeste trends signaleer je door het bijhouden van het nieuws over techniek. Veel van de grotere trends van de afgelopen tijd, zoals AI en Blockchain, komen regelmatig in het nieuws. Hierdoor krijg je al veel mee over de mogelijkheden van de techniek. Als een techniek goed aansluit bij de eisen voor je applicatie, kan je deze gaan onderzoeken en kijken of het gebruik van deze techniek meerwaarde biedt.

Hoe maak je de afweging om mee te gaan met de trend van het moment?

Het vinden van de juiste use case is vaak de doorslaggevende factor in de keuze voor het gaan gebruiken van een techniek. Zo is niet iedere trend geschikt voor ieder probleem, en moeten de use cases goed afgewogen worden. Neem bijvoorbeeld Blockchain. Blockchain is een manier om data op te slaan, net zoals een database dat doet. Het verschil met een conventionele database is dat de entries op een blockchain historisch niet meer gewijzigd mogen worden. Dit is zeer goed in het oplossen van een aantal problemen, maar lang niet geschikt voor alles. In de meeste andere gevallen is het gebruik van een blockchain juist een nadeel, omdat je veel inlevert in prestaties ten opzichte van een reguliere database. Deze verminderde prestaties komen voort uit het feit dat een blockchain doorgaans niet op een server draait, maar gedeeld wordt door meerdere entiteiten. Al deze entiteiten moeten het eens worden over een change aan de chain, en dit is een tijdrovend process.

Daarnaast is het belangrijk om af te wegen of een techniek al volwassen genoeg is voor gebruik in productie. Veel nieuwe technieken bevatten initieel “kinderziektes”, welke gaandeweg opgelost worden. Zo kan het dat bepaalde noodzakelijke features nog ontbreken, of dat de software nog bugs bevat waardoor de ontwikkeling gestaakt moet worden.

Wat zijn dan de trends van de afgelopen tijd?


Serverless
IIn tegenstelling tot wat de naam doet denken, draaien serverless applicaties nog steeds op een server. Het verschil zit hem er in dat je bij een serverless applicatie de server niet zelf beheert, maar je code laat draaien door een ‘vendor’ zoals Amazon of Google. 

Bij een serverless applicatie betaal je alleen de tijd dat een server gebruikt Bij een serverless applicatie betaal je alleen de tijd dat een server gebruikt wordt door je applicatie. Dit in tegenstelling tot een reguliere server, waar je betaald voor het ‘bezit’, waarbij je dus ook betaald voor de tijd dat de server niks aan het doen is. Ook schalen serverless applicaties beter, omdat je niet gelimiteerd bent door de capaciteit van je server. Zo kan een serverless applicatie omgaan met extreme pieken in gebruik, waar je bij een reguliere server veel zou betalen voor capaciteit die je niet gebruikt.

Hoewel dit allemaal heel mooi klinkt, zijn er ook een aantal downsides. Zo zijn serverless applicaties vaak complexer, wat de ontwikkeltijd niet ten goede komt. Ook worden veel serverless applicaties gebouwd voor een specifieke vendor. Het is dan ook niet mogelijk om je applicatie ergens anders te hosten zonder deze aan te passen, wat bij een reguliere applicatie wel kan. Daarnaast is het relatief duur om een applicatie die veel request te verwerken krijgt, serverless te laten draaien. Gezien je betaald per request, zorgt constant veel requests krijgen er voor dat je rekening al snel op loopt.

Artificiële Intelligentie
Artificiële Intelligentie (AI) zal voor velen geen onbekende zijn. Het gebruik van AI in applicatie ontwikkeling is de laatste jaren aan een opmars bezig. Zo kan een AI ingezet worden om een stuk van een applicatie beter of sneller te laten werken.

Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van Elasticsearch in de Futureproof community. Door middel van Elasticsearch wordt er gezocht in de informatie die de community biedt op de woorden die je intypt, maar ook op woorden die daar aan gerelateerd zijn. Zoek je bijvoorbeeld op “Bomen”, dan is “Bos” ook een geldig resultaat. Zo kan er content gevonden worden die beter aansluit bij je zoekopdracht, en wordt de community toegankelijker voor iedereen.

Progressive Web App
Een Progressive Web App (PWA) is een website, die zich gedraagt als een native app. Zo kan een PWA toegevoegd worden aan het homescreen van je smartphone en je push notificaties sturen, net zoals een normale app. Het grote voordeel van een PWA is dat je met één keer ontwikkelen alle platformen zou kunnen bedienen (zowel web, als iOS / Android). Daarnaast is het ook mogelijk om een PWA te installeren op een device. Zo wordt de PWA getoond alsof het een applicatie op je device is, zonder adresbalk en dergelijke.

Maar ook aan PWA zitten nadelen. De PWA zit op dit moment nog in de adoptiefase, waardoor de ondersteuning voor alle features nog niet optimaal is. Zo zijn een aantal features die je in een native app wel kan gebruiken, zoals bijvoorbeeld NFC of je Contacten, niet toegankelijk voor een PWA. Ook kan een PWA niet zonder aanpassingen in de app store geplaatst worden. Hierdoor is er bijvoorbeeld ook geen support voor in app aankopen.

Goed verhaal, en nu?

Zoals je hebt kunnen lezen is een nieuwe techniek gebruiken niet altijd een oplossing voor je probleem. Het is belangrijk om goed af te wegen of deze aansluit bij je wensen. Vraag je je af of een nieuwe trend goed in te zetten is voor jou use case, neem dan gerust contact met ons op via [email protected]!