Hoe blijf je vitaal in Corona-tijd? - Oddessey Solutions

Hoe blijf je vitaal in Corona-tijd?

Tijdens de huidige corona pandemie wordt er veel vanuit huis gewerkt. Ik als student en stagiaire heb het afgelopen jaar ook veel dagen doorgebracht in mijn kleine studio van 20 vierkante meter. De stoelen zijn niet zo comfortabel en ik merkte dat ik langer achter mijn computer zat dan toen ik nog ‘’normaal’’ naar school en stage ging. Het is bekend dat de huidige crisis impact heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. De voornaamste reden hiervoor is dat men thuis werkt. Tijdens mijn afstudeerstage bij Oddessey Solutions doe ik onderzoek naar vitaliteit binnen bedrijven. Wat ik merk is dat thuiswerkers vaak in hun pauzes doorwerken en een boterhammetje achter de computer eten. Daarnaast maken ze ook langere dagen en neemt  de stress toe. Een groot gedeelte van de werkende bevolking is uitgeput vanwege de hogere werkdruk. De vitaliteit onder medewerkers gaat steeds verder achteruit. Maar het kan ook anders!

Verbeteren van vitaliteit

Het verbeteren van vitaliteit is soms makkelijker dan je denkt. Neem bijvoorbeeld wat meer tijd tussen online meetings en plan elk uur een korte pauze in. Zorg ervoor dat je in deze tijd niet achter je computer zit, kijk even uit het raam of ga een kopje koffie of een glaasje water halen. En wanneer je toch voor het raam staat, zet hem even open om frisse lucht binnen te laten. Hiermee ventileer je je werkplek en dit verhoogt  naast je gezondheid ook je productiviteit. Het ventileren van je thuiswerkplek is erg belangrijk! 

Binnen het bedrijf kan er ook van alles gedaan worden aan de vitaliteit van de medewerkers. Bijvoorbeeld een wekelijks individueel gesprek inplannen met de medewerkers, dit gesprek hoeft niet langer dan 5 minuten te duren. Bespreek kort hoe het met hen  gaat, zeker als het allemaal wat minder is. . Dit kan ook gedaan worden door collega’s onderling. Contact blijven houden met je collega’s helpt enorm, zeker als je niet alleen praat over werk wanneer je elkaar spreekt. Wanneer je als collega’s dicht bij elkaar woont ga dan samen een stukje wandelen in de pauze. Een stukje wandelen is goed voor het aanmaken van vitamine D en zorgt natuurlijk voor wat extra beweging. 

Thuiswerkers bewegen minder dan voorheen en naast de fysieke gezondheid gaat hierdoor de mentale gezondheid ook achteruit. Naast een blokje om lopen in je pauze kan je meer doen om je gezondheid op peil te houden! Er zijn namelijk genoeg vitaliteitsplatformen die sportworkshops online aanbieden. Dit kan namelijk gewoon thuis worden gedaan. Zeker handig wanneer het slecht weer is en je geen stukje kan wandelen maar  toch wat beweging wilt. Een voorbeeld van een platform die verschillende workshops aanbiedt is EasyFit4All.  

Dus zet je raam open, neem meer pauzes tussen je meetings en volg eens een online sport workshop om je vitaliteit hoog te houden. Zo zie je maar weer met een beetje moeite kan je dus een grote sprong maken in je vitaliteit!