Een toegankelijke website of applicatie voor iedereen - Oddessey Solutions

Een toegankelijke website of applicatie voor iedereen

20% van de wereldbevolking heeft een beperking maar toch zijn veel sites en webapplicaties slecht toegankelijk. Ze hebben bijvoorbeeld een laag contrast of de kwaliteit van de voorleessoftware laat te wensen over. Een gemiste kans, want met een toegankelijke website trek je meer bezoekers aan. In deze blog vertelt Monique waar je op moet letten om een website zo toegankelijk mogelijk te maken. 

Wat is toegankelijkheid?

Je komt het tegen op verschillende plekken in de ‘echte’ wereld, bijvoorbeeld een helling voor rolstoelgebruikers, een doventolk op TV, of braille op een doosje medicijnen. Toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht beperking, deel kan nemen aan de maatschappij. Ook bij het gebruik van computers en smartphones is toegankelijkheid van belang. Met behulp van bepaalde software kan het door iedereen gebruikt worden, ook mensen met een beperking. Denk aan een schermlezer die, de naam zegt het al, die tekst op het scherm voorleest of aan besturing via stem of toetsenbord. We doen steeds meer via internet, en daarom is het belangrijk dat ook websites en (web)applicaties toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

Wat houdt het in de praktijk in om een toegankelijke site of webapplicatie te hebben? Een aantal voorbeelden:

  • Omschrijvingen van afbeeldingen hebben, een schermlezer kan deze dan voorlezen. 
  • Animaties uitschakelen voor mensen die in de instellingen van hun laptop of smartphone aan hebben gegeven dat ze beweging willen verminderen.
  • Kleuren met hoog contrast gebruiken zodat ze beter te zien zijn voor slechtzienden en kleurenblinden.
  • Ondertiteling bij een filmpje plaatsen zodat ook minder- of slechthorenden deze kunnen volgen. 

Hoe belangrijk is het?

In sommige gevallen zijn sites verplicht om aan bepaalde richtlijnen te voldoen. Maar ook als het voor jouw site niet verplicht is, is het een goed idee. Een toegankelijke website is open voor iedereen, ongeacht beperking. Het zou natuurlijk jammer zijn als iemand wegklikt van je site vanwege slechte toegankelijkheid. Meer dan 3 miljoen Nederlanders heeft een tijdelijke of permanente beperking. Dat is een doelgroep die je niet teleur wil stellen.

Een toegankelijke website is niet alleen van belang voor die 3 miljoen mensen met een (tijdelijke) beperking. Ook mensen zonder beperking komen regelmatig in situaties waarbij een toegankelijke website van pas komt. Denk aan iemand die zonder geluid een filmpje met ondertiteling kijkt in de trein of op het strand onder een felle zon je website probeert te lezen. Bovendien is toegankelijkheid goed voor SEO. De bot van Google kan namelijk makkelijker een toegankelijke site navigeren. Door links en afbeeldingen duidelijke beschrijvingen te geven, kunnen deze beter geïndexeerd worden. Zo komt je site hoger in de zoekresultaten te staan. Wie wil dat nou niet?

Hoe maak je je site of webapplicatie toegankelijk?

Beperkingen zijn er in allerlei soorten en maten, en het is natuurlijk moeilijk om te bepalen of je website toegankelijk genoeg is voor iedereen, en voor iedere soort beperking. Gelukkig bestaat er een internationale standaard die vereisten en technieken beschrijft, de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). In de WCAG kan je precies vinden waar je op moet letten. Bij het ontwikkelen van Futureproof en Versnellingshuis CE voor MVO Nederland hebben wij ook deze richtlijnen gevolgd.

Er zijn ook verschillende automatische tools die voor je kunnen nagaan hoe toegankelijk je website of -applicatie is. Zo’n hulpmiddel kan je echter geen volledig beeld geven. Het blijft altijd nodig om handmatig je site te (laten) testen.

Wil je meer weten?

Ben je geïnteresseerd in het laten bouwen van een toegankelijke website of (web)applicatie? Of het testen van een bestaande website? Neem dan contact met ons op. Wij weten waar we op moeten letten!