Een dag uit het leven van een developer - Oddessey Solutions

Een dag uit het leven van een developer

Een software bedrijf als Oddessey Solutions valt of staat met zijn developers, de mensen die “koffie omzetten in code”. Maar wat doen zij nou eigenlijk de hele dag? Een dag uit het leven van mij als developer.

Stand-up

Vandaag beginnen we met de stand-up meeting. Tijdens deze meeting, die 2 keer per week plaatsvindt, worden alle medewerkers op de hoogte gebracht van de actuele status van alle lopende projecten. Lopen we op schema? Zijn er problemen waar we tegenaan lopen? Moet er een collega bij springen? Door dit soort vragen aan elkaar te stellen zorgen we er samen voor dat voortgang bewaakt wordt en creëren we een gezamenlijk draagvlak.

Development

Na de stand-up ga ik doen waar developers goed in zijn, het maken van de mooiste applicaties voor onze klanten.

Er komt een nieuw project aan met een aantal nieuwe technieken. Hoe werken deze precies? Om hierachter te komen ga ik een onderzoek doen. Tijdens dit onderzoek bestudeer ik de documentatie om een duidelijk beeld te krijgen van de opbouw van de techniek. Daarna zet ik een pilot op om te kijken of het implementeren van de techniek het gewenste resultaat levert. Lukt dit allemaal, dan kan er doorgegaan worden met het project! Mocht het niet lukken, dan ga ik een creatieve oplossing zoeken die het beste aansluit bij de wensen van onze klant.

Tegelijkertijd loopt de ontwikkeling van een andere app tegen het einde. De feedback van de klant is verwerkt, mogelijke bugs worden opgelost en de applicatie wordt klaargemaakt voor de oplevering. Ik werk nauw samen met andere teamleden om dit in goede banen te leiden. Servers worden ingericht, databases worden gemigreerd en de app moet verbinding maken met de juiste API. Is het allemaal goed doorgetest, dan kan de applicatie opgeleverd worden. Zodra alles klaar is kunnen we blij zijn met het geboekte resultaat en deze met trots opleveren aan onze klant.

Lunch

Naast koffie hebben developers ook eten nodig. De vrijdag staat bij Oddessey Solutions ook wel bekend als “kroketten vrijdag”. Vandaag ben ik degene die snacks haalt bij de snackbar om de hoek. Met behulp van onze speciaal hiervoor ontwikkelde applicatie wordt de bestelling opgenomen en in een overzicht gezet, zodat ik op mijn telefoon de bestelling kan raadplegen. Ook beheert het systeem de financiën, om ervoor te zorgen dat ik mijn geld terug krijg. Wat een gemak, en ook nog eens lekkere snacks!

Peer review

Alle code die geschreven wordt, wordt ook gecontroleerd. Dit wordt gedaan door middel van een peer review. Ik zit samen met een collega om gezamenlijk de geschreven code door te nemen. Voldoet de code aan de kwaliteitseisen? Bevat de code geen bugs? Zijn er potentiële risico’s die de developer niet gezien heeft? Door deze second opinion wordt de kans kleiner dat er onveilige, onbegrijpbare of slecht onderhoudbare code de productie in gaat.

Kick-off

Waar projecten afgesloten worden, worden er ook nieuwe begonnen. Projecten starten bij Oddessey Solutions met een kick-off. Tijdens deze meeting wordt er kennis gemaakt met het team. Zo weten de developers wie de klant is en de klant door wie zijn applicatie ontwikkeld gaat worden. Daarnaast krijgt het team een beter beeld van de klant en zijn bedrijf, zodat de applicatie afgestemd kan worden op de wensen en behoeftes van de klant.

Vrijmibo

De week wordt afgesloten met een vrijdagmiddagborrel. Een gezellig samenkomen om de week goed af te sluiten en het weekend in te luiden samen met je collega’s. Naast een leuk gesprek wordt er ook vaak tijd gemaakt voor andere dingen, zoals een informele maand evaluatie of een leuke challenge. Na de borrel is het tijd voor mijn welverdiende weekend. Op naar volgende week!